Túraútvonalak, tanösvények

Fedezze fel velünk a természetet! Válogasson túra útvonalainkból, ajánlatainkból és vegyen részt szakvezetéses túráink valamelyikén.

 

TÚRAÚTVONALAK:

Ásotthalmi Láprét 


A túraútvonal hossza 8,9 km. Az útvonal csipaki bekötőúton a Madarásztavi csatornáig halad, majd a csatorna mellet az Észak Tanaszi-semlyékig, semlyék keleti később a nyugati oldalán északi irányba haladva a Kissori betonútig, a betonútról a Balog sori földúton, majd arról nyugati irányba letérve Királyhalmi Iskolához, az Ásotthalmi Lápréthez (Csodarét) érkezik.

Tanaszi-semlyék

A túraútvonal hossza 7,5 km. A csipaki bekötőúton a Madarásztavi csatornáig majd azt követve a Tanaszi-semlyékig halad az útvonal, onnan délre fordulva a Pap lapos érintésével tér vissza a kiinduló ponthoz.

Nagyszéksós tó

Az útvonal hossza 8,5 km. A túraút a Csipak semlyéket kerülve a Madarász-tavi csatorna mellett haladva jut el a Madarász-tóhoz. Onnan tanyák között kanyargó úton vezet a kijelölt túraútvonal a Nagyszéksós-tóhoz.

Nagyszéksós-tó - Ásotthalmi Láprét


A két védett területet összekötő kerékpártúra útvonal, hossza 12 km.


MÓRA-TÚRA ÚTVONALAK:


Túraútvonalak, tanösvények

 
1.túra: A kisvasúttól a kisvárosig (9km gyalogtúra)

Nagyszéksósi iskola, Kisvasút Széksóstó állomásépülete, Kerékpárút, Biteszék, Széksósi főcsatorna után balra fordulunk és haladunk a Bajai útig, majd tovább követjük a csatornát észak irányba a Móra-dombig, Homokháti Emlékház (bejelentkezéssel megtekinthető +36 (62) 281-219), Szent László római katolikus templom, vissza a Nagyszéksósi iskolához.

2.túra: Zákányszéki túra (36km gyalogtúra)

Nagyszéksósi iskola, kerékpárúton Mórahalomig, Zákányszékig a műúton. Szentháromság templom, Lourdes barlang, Kegyeleti Park, Rácz és Csóti madárkert, Házi Múzeum, 130 éves tölgy, Petőfi utca, Mezőgazdasági telep melletti dűlőúttól kezdődik az Ezerarcú-sömlyék, Ezerarcú sömlyék 1., Őshonos háziállatok, Ezerarcú-sömlyék 2., vissza a mezőgazdasági telephez, Gárgyán erdei pihenő, vissza a Nagyszéksósi iskolához

3.túra: A homokháti tanyavilágban - Domaszéki túra (20km gyalogtúra)

Nagyszéksósi iskola, Bölömbika tanösvény, Jancsár-szék, Bojárhalom, Kisvasút Múzeum (bejelentkezéssel látogatható +36 (62) 284-014), vissza a Nagyszéksósi iskolához

4/A túra: Nőszirom túra Röszkén (16km gyalogtúra)

Nagyszéksósi iskola, Kancsal-tó, M5 autópálya előtt balra fordulni, M5 autópálya felüljáró, paprika Molnár Múzeum, 5-ös úton Röszke felé, Börcsök-szék, vissza a Nagyszéksósi iskolához

4/B túra: Kisszéksós tótól a Molnár rétig (11km gyalogtúra)

Nagyszéksósi iskola, Kisszéksós tó Röszkéhez közelebbi oldalán dűlőút, Papphalmi csatorna mentén a Madarász tó felé, Molnár réti pihenő, vissza a Nagyszéksósi iskolához

5.túra: Tündérrózsákon át az erdei iskoláig (26km gyalogtúra) 

Nagyszéksósi iskola, Madarász tó, Csipak tanösvény, Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola, Csipaki bekötőút, Borházak, Biteszék a kerékpárúton, vissza a Nagyszéksósi iskolához

6.túra: Rétek között, erdőben bolyongva - Ásotthalmi túra (44km gyalogtúra)
Nagyszéksósi iskola, Csipak semlyék, Tanaszi rét, Ásotthalmi láprét, Gárgyán erdő, Kiss Ferenc Emlékerdő, Rúzs Sándor fája, vissza a Nagyszéksósi iskolához

7.túra: Klebelsberg jubileumi emléktúra (18km)

Nagyszéksósi iskola, Királyhalmi iskola, Csodarét tanösvény, Nagyszéksósi iskola TANÖSVÉNYEK:


1. Szakvezetéses túra: Bölömbika tanösvény


A Duna-Tisza közén fellelhető értékes szikes jellegű élőhelyek egyike a mórahalmi Nagyszéksós-tó. Ezek a tavak összegyűjtik a semlyékes vonulatok vizét, és élőhelyül, táplálkozóhelyül szolgálnak a térség fészkelő és vonuló madarai számára. A tanösvény bemutatja a Nagyszéksós-tó és környéke sokszínű, mozaikos élőhelyeit, a nádas, gyékényes vízparti társulásokat, sásréteket valamint a létrehozott bivaly-rezervátumot.

Hossza: 3 km  

Típusa: tájékoztató táblás 

Nyelve: magyar, angol, szerb 

Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig gyalogosan 

Megközelítés: Parkolni a nagyszéksósi iskolánál vagy erdei iskolás program keretében kerékpáros túrával kombinálható.

Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső, szúnyogriasztó 

Időtartama: 3 óra Költsége: min. 12.000 Ft (400 Ft/fő)

Programbejárás: 
gyalog/ kerékpár/ autó/ busz

Ajánlott létszám
: min.10 - max.30 fő/ túra2. Szakvezetéses túra: Csipak semlyék


A vízrendezés megváltoztatta a táj képét, a megmaradt semlyékek izolátumként őrzik a hajdan volt társulásokat, és ezek ma már ritkává vált védett növényfajait. Ilyen maradványrét a Csipak-semlyék is. Elsősorban növénytani értékei kiemelkedők. Jelentős számban fordul elő kornistárnics, mocsári kosbor, szibériai nőszirom vagy a fokozottan védett pókbangó is.

Hossza
: 3 km  

Típusa: tájékoztató táblás  

Nyelve: magyar, angol, szerb 

Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig gyalogosan 

Megközelítés: Parkolni a Zöld Közösségi Háznál lehet

Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső, szúnyogriasztó

Időtartama: 2,5-3 óra Költsége: min. 12.000 Ft (400 Ft/fő)

Programbejárás: gyalog/ kerékpár/ autó/ busz

Ajánlott létszám:
 min.10 - max.30 fő/ túra3. Szakvezetéses túra: Csodarét tanösvény


Mórahalom központjából a kissori úton 3 km-t haladva, tábla jelzi azt a földutat, amelyen megközelíthetjük a Királyhalmi Iskolát. Az itt eddig számba vett 251 növényfajból 19 védett és 3 fokozottan védett. Sokszínűsége és sok szempontból egyedülállósága miatt nevezték el első látogatói „Csodarétnek”. A tanösvény bemutatja a rét legfontosabb növénytársulásait és az utóbbi kétszáz évben a tájra ható emberi tevékenység ma is fellelhető nyomait.

Hossza: 4 km  

Típusa: tájékoztató táblás  

Nyelve: magyar, angol, szerb

Látogatásra ajánlott időszak: márciustól októberig gyalogosan

Megközelítés: A Királyhalmi iskolától

Ajánlott felszerelés: vízálló lábbeli, távcső, szúnyogriasztó

Időtartama: 2,5-3 óra Költsége: min. 12.000 Ft (400 Ft/fő)

Programbejárás
: gyalog/ kerékpár/ autó/ busz

Ajánlott létszám: min.10 - max.30 fő/ túra
Elérhetőségek:
Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola
6782, Mórahalom IV.ker.65.
Tel.: +36 (30) 257-7541
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.erediiskola.morahalom.hu
 

Túranaptár

A Móra-Tourist Nonprofit Kft. szervezésében több túra is látogatható tetszés szerint.

A következő túárk közül választhat: 

  HAMAROSAN.....

 

Tanaszi Semlyék

A környéken a Tanaszi Semlyék is megtalálhatóak. Főbb jellemzőjük a mozaikosság és a változatosság. A túrát kedvelőiknek nagyon szép látvány hiszen ez is egy túraútvonalon látható.

 

Nagyszéksós-tó

 

A Duna-Tisza közén található értékes szikes jellegű élőhelyek közül az egyik a mórahalmi nagyszéksós-tó. Ezek a tavak gyűjtik össze a semlyékes vonulatok vizét, emellett sok madárnak és állatkának adnak otthont. A  Bölömbika Tanösvény is itt található, ami bemutatja a Nagyszéksós-tó és környéke sokszínű, élőhelyeit, valamint a Bivaly-rezervátumot

Madarász-tó

Mórahalomtól mindössze 4 km-re fekszik egy nagy 75 hektáros területen. A vizimadarak kedvenc helye, így ha csendesek és figyelmsek vagyunk sok érdekes fajt is láthatunk.

 

Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net